X

Parfümlere İlham Veren Kokular?

Parfümlere İlham Veren Kokular?
Parfümlerin içeriğini; Alkol, su ve uçucu aromatik yağlardan oluşur diye kısaca özetleyebiliriz.. Alkol uçucu bir maddedir ve parfümün kokusunun açığa çıkmasını sağlar, yani bir parfümde alkol oranı ne kadar yüksekse koku yoğunluğu da artar.. Bahsetmiştik EDT, EDP, EDC parfüm sınıflarından. Bu sınıflandırma parfümün içeriğinde bulunan alkol ve su oranlarına göre ayrılır. EDP olarak isimlendirilmiş parfümler, en çok alkol oranına sahip parfümlerdir işte bu yüzden daha yoğun kokulara sahip olurlar.

Parfüm içeriklerini ayrıştıran bir diğer detay ise parfümün içeriğine esas olan esans değerleridir. Çiçek, baharat, odunsu olarak farklı içerik parfümün kimliğini oluşturur.

 

Şimdi koku çeşitlerinin özelliklerine bakalım...

Çiçek bir veya birden fazla çiçeğin kokusu kullanılarak üretilmiş parfümlerdir. Bu parfümlere bir diğer adıyla soliflore denir. Parfümlere en çok ilham veren kokulardır. Gül, yasemin, inci çiçeği, karanfil, nergis, gardenya, sümbül, teber, lavanta ve zambak bu sınıftaki belli başlı örneklerdir.Oryantal bir diğer adıyla odunsu kokular. Parfüm sanayinde kullanılan daha çok ağır kokulara ilham kaynağı olan sınıflardan biridir. Baharat kokuları ağırlıktadır, tarçın, kakule, kişniş, zencefil, vanilya, vetiver, sandal ağacı, sedir ağacı, misk, amber, gibi baharatlar bu sınıfa örnek verilebilir.Meyve genel olarak bakıldığında turunçgiller ailesinin ilham verdiği, çiçek ve meyve aromalarının birleşmesinden oluşan parfüm grubudur.

Meyve kokulu parfümleri kullananlar daha yumuşak bir parfüm arayışında olan tercihlerini bu yönde yapan kullanıcılardır. Mandalina, portakal çiçeği, şeftali, misket limonu, papaya, elma, bergamot, kayısı, kavun ve ananas bu gruba örnek verilebilir. Yeşillik tazeliğin verdiği canlılığı arayanların kokusudur diyebiliriz.Taze ot ve yaprak kokularının ilham verdiği bu koku grubuna çam, ardıç, biberiye örnek verilebilir.Okyanus daha ferahlık hissi yaşamak isteyenlerin tercihi olan koku grubudur.  Daha çok uçucu ve sentetik yağlardan oluşan, deniz kokusu ve dağ havasını yaşıyormuş hissini veren kokulardır.

Deri kokusuna benzer bir his bırakan koku grubudur. Orta ve dip notalarında bal, tütün ve ağaç kokusu bırakırlar. Fougere oldukça keskin bir aromaya sahip koku grubudur. Çoğu erkek parfümüne ilham veren meşe yosunu, lavanta ve coumarin adlı bitkisel koku özü içeren otsul ve ağaçsı kokulardır. Aldehid çekici, keskin ve merak uyandırıcı notalara sahip olan vardır. Aldehid olarak bilinen kimyasal maddelerin temel bileşen olduğu koku grubudur. Ayrıca aldehitler diğer gruptaki parfümlerin içindeki kokuları da ayarlarlar.

Parfümlerde Kullanılan Malzemelerin Kalıcılığa Katkısı?

Parfüm içeriklerini oluşturan maddelerin o parfümün kalıcı olmasına oldukça büyük katkısı vardır.Örneğin odunsu kokular daha ağır ve yoğun parfümler de kullanılırlar. Meyve aromalı kokular daha hafif parfümler içindir. Parfümün kalıcı olması için alkol ve su oranının da önemi büyüktür.

 

Parfümlerde Nota Nedir?

Kokuların açığa çıktığı kademeli süreye parfümde nota geçişi denir. Bu geçiş üç bölümdür.Parfüm sıkıldığı ilk an alınan koku üst nota diğer deyimle yüksek notasıdır. En uçucu esanslardan oluşur ve 2-5 dakika içinde kaybolur.Parfümün en önemli bölümünü orta bir diğer deyimle kalp notası oluşturur.  Parfümün karakteri bu notada belli olur. Tene dokunduktan sonra belirginleşir ve genellikle 20 dakika kadar kalır.Parfümün gerçek kişiliğini, kalıcılığını ve başarısını ortaya çıkaran nota alt yani dip notasıdır. Başarılı bir parfümün kalıcılığı 8 saate kadar ulaşmalıdır. Parfümün başarılı olduğunun en önemli göstergelerinden biri de notaların geçişleri arasında ki uyumdur ...

 

BİZE ULAŞIN

Birbirinden Özel kampanyalarımızdan ve ürünlerimiz hakkında bilgi almak için Hafta içi
08:00 / 18:00'a kadar bize ulaşabilirsiniz.

BİZE YAZIN

YENİ MAH. 5340 SK. ÜRGÜN APT. NO: 7 D AKDENİZ/ MERSİN
0850 885 17 08
  • image
  • image